середу, 8 листопада 2017 р.

У СТОЛИЧНІЙ ОПЕРІ ЗІЙДУТЬСЯ ТРИ ГІГАНТИ СУЧАСНОЇ УКРАЇНСЬКОЇ МУЗИКИ

    У Національній опері у Києві 10 листопада відбудеться гала-концерт проекту «Три С: Скорик, Станкович, Сильвестров».
У столичній Опері зійдуться три гіганти сучасної української музики 
 
Кожен із цих композиторів є знаковою фігурою в історії музичної України.
 
 
Абсолютно новий формат концертів, які проводили з минулого року, став потужною промоцією найкращих творів українського музичного мистецтва. 
 
 
Прем’єру маштабного національного проекту поціновувачі музики сучасних українських композиторів мали змогу слухати ще у квітні минулого року, яка відбулася на сцені Київської опери, — зачаровував своєю впізнаваною навіть для тих, хто не надто розбирається у класичній музиці, «Мелодією» Мирослав Скорик.
 
Тоді також прозвучала світова прем’єра Концерту для віолончелі з оркестром №2, який виконав віолончеліст Олександр Пірієв у супроводі Симфонічного оркестру Українського радіо (диригент — Володимир Шейко).
 
У концерті також взяв участь відомий український піаніст Йожеф Ермінь. Окрім столиці, концерти з циклу «Три С / Мирослав Скорик» відбулися у Львові, Івано-Франківську, Чернівцях, Вінниці, Харкові та Одесі. 
 
Щоб осягнути масштабність творчості кожного зi славної когорти «Три С», варто згадати деякі цифри і факти. Скажімо, Євген Станкович написав 6 симфоній, 9 камерних симфоній, опери «Коли цвіте папороть» і Rustici, 6 балетів і велику кількість ораторіальних, камерно-вокальних та інструментальних робіт, а також музику для 6 спектаклів та понад 100 фільмів.
 
Він удостоєний багатьох почесних звань та нагород, у тому числі найвищої нагороди України за артистичну діяльність — премії Тараса Шевченка.
 
Третя камерна симфонія Євгенія Станковича увійшла в десятку найкращих творів світу організації ЮНЕСКО. Його твори звучали в концертних залах Канади, США, Німеччини, Франції, Іспанії, Югославії, Китаю, Філіппін i країн Східної Європи. Євген Станкович був головою журі Першого міжнародного фестивалю сучасної музики в Канаді. 
 
Валентин Сильвестров так само лауреат Державної премії України імені Тараса Шевченка, а також Міжнародної премії імені Кусевицького (США), Міжнародного конкурсу композиторів Gaudeamus (Нідерланди) та інших.
 
Виконавиця Галина Тельнюк стверджує: «Його музика неначе магічний, фантастичний промінь, який з’єднує людські душі з небом». 
 
Мисослав Скорик написав музику до драматичних спектаклів та понад 40 фільмів, зокрема «Тіней забутих предків».
 
Його партитури — опера «Мойсей», балети «Каменярі» і «Повернення Баттерфляй» (про Соломію Крушельницьку, внучатим небожем якої, власне, є композитор).
 
Його твори звучать у Німеччині, Франції, Австрії, Голландії, Болгарії, Чехії, Словаччині, Польщі, Великій Британії, США, Канаді, Австралії. 
 
Реалізація музичного «Три С» стала можливою завдяки ґрунтовній підтримці меценатів.
 
Від початку разом із його ініціатором — продюсером і віолончелістом Олександром Пірієвим, — проект по цеглинці створювали ПрАТ «Слобожанська будівельна кераміка», яку очолює Ігор Далічук, та Асоціація платників податків України, очільником якої є Ґрігол Катамадзе. 
 
У програмі гала-концерту прозвучать вибрані твори з проекту «Три С», які найяскравіше характеризують творчість кожного з композиторів зі знакової плеяди та отримали найвищі оцінки слухачів.
 
А це «Тиха музика» для оркестру та «Майдан—2014» для камерного хору Валентина Сильвестрова; «Ханука» для симфонічного оркестру та Концерт №2 для скрипки з оркестром Євгена Станковича (соліст Дмитро Ткаченко, Україна—Велика Британія); «Концерт №2» для віолончелі з оркестром Мирослава Скорика (соліст Олександр Пірієв) та Скорик — Паганіні — Вибрані каприси з циклу «24 каприси» для симфонічного оркестру. У концерті візьмуть участь Заслужений академічний симфонічний оркестр Українського радіо та Муніципальний камерний хор «Київ». 

Немає коментарів:

Дописати коментар